Krumplinudli

Krumplinudli fokhagymás-tejfölös sertéscombraguval

nudli

Ez egy fúziós étel, amelyben a (szerintem tévesen csak az olasz konyhának tulajdonított) krumpligombóc, alias gnocchi, tetejére egy magyaros (Fokhagyma és tejföl! Hát nem borul rögtön nemzeti színekbe szívetek?) feltét kerül.

Fúziós olyan szempontból is, hogy a gnocchi receptet a Gasztroműhely séfjétől, a ragut pedig Krisztina unokatestvéremtől örököltem.

A gnocchi tipikusan egy olyan étel, aminek a készítése közben még inkább felszínre törnek a női és anyai ösztönök. A fodros, piros-fehér kockás kötényemet magam elé kötve lelkesen gyúrom a krumplit és a lisztet masszává, hogy aztán a pici, lisztben meghempergetett gombóckák vidáman ugráljanak a gyúródeszkáról a forró sós vízbe. Közben pedig elképzelem, ahogy a fiatal Sophia Loren táncoltatta a nudlikat a márvány konyhapulton római villájában. Biztos ő is így csinálta, nem?

LOREN_Schutzumschlag_SIM.indd
Majdnem így.🙂

 

A ragu lényege pedig, hogy jóóóó sok fokhagyma és a végén, a tűzről levéve, valamilyen friss zöldfűszer kerüljön bele.

Sok embert jól lehet lakatni vele! Hívd át a többieket is!

Hozzávalók:

A nudlihoz:

  • 660 g főtt, áttört burgonya (lisztes típusú)
  • 200 g liszt
  • 2 tojássárgája
  • só, szerecsendió

A raguhoz:

  • 80 dkg sertéscomb kockára vágva
  • 3 nagyon duci gerezd fokhagyma
  • 3 dl zsíros tejföl
  • só, frissen őrölt vagy tört bors
  • 3 ek. olaj
  • 1 nagy csokor petrezselyem

Elkészítés:

A gnocchival kedünk. A burgonyát megfőzzük sós vízben, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Hozzákeverjük a lisztet, két tojás sárgáját. Ne féljünk a sózástól! Végül mehet bele a késhegynyi őrölt szerecsendió. Összegyúrjuk, majd egy kés tompa végével, vagy egy hablapáttal, 2 cm széles csíkokat vágunk, formázunk belőle. A krumplis tésztakígyót falatnyi darabokra szeljük, nem sajnálunk lisztes kézzel bánni velük! Lobogó, sós vízben addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére. Leszűrés után pici olajjal forgatjuk össze. A raguhoz a húst olajon zsírjára sütjük. Ez eltart egy darabig. Először pároljuk, majd barnára pirítjuk. A lényeg, hogy jó puhára készítsük. Közben sózzuk és borsozzuk. A fokhagymát ici-pici kockákra vágjuk és rászórjuk, majd a tejföllel összekeverjük és pár percig rotyogtatjuk. A tűzről levéve a gondosan felaprított petrezselymet rászórjuk.

Ajkunkat – olasz, csinos signora módjára – kirúzsozzuk. Parfümöt permetezünk dekoltázsunkra.

Tálaljuk.

nudli2

*Erus

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!